Blogsomen toiminta

Eilen blogini katosi. Luulin, että kyse oli vain satunnaisesta viasta, serverin kaatumisesta tms. ja pistin kyselyä Blogsomelle. Sieltä tuli vastauksena: ”The blog was intentionally deleted by an administrator yesterday. It seems that a complaint was received about it, but I don’t have any details of the complaint.” Eli blogini oli deletoitu jonkun valituksen vuoksi.

Pistin kitkerää postia adminille, joka vastasi, että ei tiedä mitään valituksen sisällöstä, mutta aikoi pistää viestini eteenpäin sille tyypille, joka oli tehnyt päätöksen blogini deletoimisesta. Illalla blogini oli taas olemassa – ilman mitään selitystä deletoinnin syystä.

Ennen sitä ehdin kirjoittaa kiukkuisen vuodatuksen vanhaan blogiini, joka sijaitsee yliopiston serverillä ja vaihtaa blogini osoitteen osoittamaan vanhaan blogiin Blogilistalta. Nyt laitoin Blogilistan osoittamaan taas tähän, Blogsomessa olevaan blogiin.

Tässä vaiheessa on todettava seuraavaa:

1) Blogsomen adminit deletoivat blogini etukäteen varoittamatta ja ottamatta minuun yhteyttä. Luulin tosiaan, että blogin katoamisessa oli kyse teknisestä viasta, ja vasta kysymällä asiasta sain ylläolevan vastauksen.

2) Minulle ei ole kerrottu, mikä oli valituksen sisältö. Olenko rikkonut jonkun tekijänoikeuksia? Maininnut sanat ”porno” ja ”seksuaalisuus” liian monta kertaa? Mikä blogini sisällössä on sellaista, että se aiheuttaa valituksen – ja miksi valittaja kohdistaa valituksensa Blogsomelle, eikä suoraan minulle, tai edes Oulun yliopiston kulttuuriantropologian oppiaineelle, jonka jatko-opiskelija olen?

Epäilenpä, että kyse on siitä, että valituksen tekijä ei osaa edes lukea suomea. Luulisin, että suomen kieltä taitava henkilö olisi havainnut, että pidän julkista blogia omalla nimelläni, ja voinut lähettää valituksensa suoraan minulle Blogsomen sijasta – ellei kyse ole sitten silkasta kiusanteosta.

Blogsomen hallinnoinnissa päätöksenteko on kaikkea muuta kuin läpinäkyvää. Kirjoitin Blogsomen foorumille pitemmän viestin, jossa tiedustelin millainen on päätöksentekoprosessi, jolla päätetään deletoidaanko joku blogi vai ei. Kysyin myös millainen oli valitus, jonka pohjalta deletointipäätös tehtiin. Tätä kirjoittaessa viestiini ei ole vielä vastattu – tosin viestin lähettämisestä on vain pari tuntia.

Blogsomesta ei ole pyritty minkäänlaiseen keskusteluyhteyteen. Admineilta saamani vastaukset Blogsomen foorumilla ja sähköpostitse ovat olleet lyhyitä ja tylyjä.

Kyllä – kyse on ilmaisesta palvelusta. Laittaessani blogiani Blogsomeen olen allekirjoittanut sellaisen disclaimerin, jossa varataan Blogsomelle kaikki mahdolliset oikeudet kaikkeen mahdolliseen toimintaan, kuten nykyään kaikissa mahdollisissa käyttöehdoissa ylipäätään. Mutta siitä huolimatta, että kyse on ilmaisesta palvelusta, blogin ylläpidon pitäisi mielestäni pyrkiä edes jonkinlaiseen suhteellisuuteen ja ottaa käyttäjät huomioon. Myös käyttäjien kanssa neuvottelun luulisi kuuluvan hyviin tapoihin ja PR-käytäntöihin.

Tällä hetkellä en tiedä, mitä olen tekemässä blogini kanssa. Blogsome ei tunnu kovin turvalliselta blogialustalta. Minulla on Blogsomessa kaksi muutakin blogia eli palstaviljelyseikkailujani kuvaileva Valvatintarha ja isoäitini Amerikanpäiväkirjamerkintöjä sisältävä Isoäidin matkapäiväkirja 1963. Mietin vakavasti kaikkien kolmen blogin siirtämistä pois Blogsomesta, sen verran hämäräperäistä adminien toiminta on ollut.

Mutta minne? Olen ollut tyytyväinen Blogsomeen sen vuoksi, että se mahdollistaa joustavan blogin ulkoasun säätelyn css:llä. Muutenkin Blogsome tarjoaa käyttäjälle paljon enemmän mahdollisuuksia blogin muokkaamiseen kuin esim. Blogspot tai Vuodatus. Mutta jos Blogsomen ylläpidossa päätökset blogin olemassaolosta tehdään noin satunnaisesti ja bloginpitäjän kanssa neuvottelematta, blogialustan käytön jatkaminen tuntuu uhkapeliltä.

Paljolti päätökseni siitä, mitä blogieni kanssa teen, riippuu siitä, mitä ja miten Blogsomen adminit minulle vastaavat. Sillä aikaa kehotan kaikkia Blogsomea käyttäviä ihmisiä ottamaan backupit omista blogeistaan (mikä tietysti kannattaa tehdä joka tapauksessa aina välillä, blogialustasta riippumatta), ja miettimään, olisiko joku toinen blogialusta Blogsomea turvallisempi vaihtoehto.

Ehdotuksia muista mahdollisista blogialustoista otetaan vastaan.

Mainokset

One comment

  1. jatulintarha

    In retrospect, olis todellakin pitänyt jo tuolloin valita alustakseen joku muu kuin blogsome. Vituttaa edelleen, että lopettivat varoittamatta koko palvelunsa, minkä vuoksi Jatulintarhan vanhat päivitykset on pitänyt postata tänne käsin yksitellen…

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s