Lynx, Mosaic, gopher ja muita muistoja 90-luvulta

Päivitin kotisivuni. Tämä oli ensimmäinen suurempi päivitys sitten sen, kun tein uudet kotisivut keväällä 2003, lähes seitsemän vuotta sitten. Kuvaan päivitysurakan yksityiskohtia Päivitys-sivulla, joten ei siitä sen enempää. Oli miten oli, pukasin sivuilleni mm. lisurini kiinnostuneiden luettavaksi. Samalla muutin blogin navipalkkia vastaamaan kotisivujen navipalkkia. Sivujen väritystä muutin hitusen pinkimmäksi, mutta blogin värit jätin silleen, ihan muuten vain.

Tarkoitukseni olisi jatkossa päivittää sivuja vähän useammin kuin niitä on aiemmin tullut päivitettyä. Oikeastaan vuoden 2005 jälkeen olen päivittänyt sivuja vain satunnaisesti – esimerkiksi vuosina 2007 ja 2009 en päivittänyt sivuja kertaakaan. Okei, vuosi 2007 oli aika levoton kaiken kaikkiaan, ja viime vuonna sivut olivat jo ehtineet sellaisen stagnaation tilaan, että päivittäminen ei edes huvittanut.

Joku voisi sanoa, että ”kotisivu” on niin ysäriä, että se ei ole vielä edes retrolla tavalla trendikästä. Tavallaan se pitääkin paikkansa. Varmaan nykyisin henkilökohtaisia kotisivuja on lähinnä poliitikoilla, julkkiksilla ja meillä, jotka ovat pykänneet kotisivut silloin 90-luvulla eivätkä ole malttaneet luopua niistä. Muut nettipresenceä haluavat ihmiset perustanevat blogin nykyään, se on kotisivujen tekoa paljon helpompaa.

Mulla on ollut kotisivut  vuodesta 1996. Noilla ensimmäisillä kotisivuilla kerroin: ”Silmäni ovat siniset, ja niiden vahvistukseksi olen saanut silmälasit 5.2.’96. Varsin myöhäisellä iällä siis. Yritän vieläkin hieroa silmiäni linssien läpi.” Nähtävästi silmälasien saamisesta oli niin vähän aikaa, että asia kannatti erikseen mainita. Nykyisin tökin nenänvartta silloinkin, kun lasit eivät ole päässä.

On jollain lailla hupaisaa katsoa niitä ihan ekoja sivuja. Sivujen sisältö koostuu lähinnä linkkilistoista, joita muistan metsästäneeni pitkät tunnit eri selaimien ja webringien kautta. Paitsi että eiväthän ne olleet ”selaimia”, vaan ”WWW-asiakasohjelmia”: ”Eri WWW-asiakasohjelmistot näyttävät HTML-tekstit eri tavalla, joten laajempaan käyttöön tarkoitetut tekstit kannattaa testata useilla eri asiakasohjelmilla, ainakin Mosaicilla ja Lynxillä”, muistuttaa Jukka Packalenin html-opas, jonka löysin samasta hakemistosta vanhimpien sivujeni kanssa. Webringeilläkään ei nykyisin ole keskivertokäyttäjän kannalta merkitystä.

Oppaassa myös muistutetaan: ”Koska useilla käyttäjillä on hidas linja käytössään, kannattaa liiallista kuvien käyttöä välttää. Isoja kuvia ei koskaan kannata laittaa automaattisesti siirrettävinä (in-line image) Web-sivuille. Parempi tapa on tehdä linkki, josta käyttäjä pääsee katselemaan kuvaa niin halutessaan. Webissä yksi sana kertoo enemmän kuin tuhat kuvaa, joiden hakemiseen menee ikuisuus…” Niinpä ohjeen sisäistäneenä minullakin oli sivuillani vain muutama kuva.

Oppaassa myös kerrotaan joistain aivan uusista mahdollisuuksista: ”Netscape-laajennuksista löytyy myös muutama kokonaan uusi koodi: <FONT SIZE=X>…</FONT> – määrittelee merkin koon, kokoa voi myös kasvattaa (esim. +7) tai pienentää (esim. -2) suhteessa oletuskokoon”. Lopuksi kuitenkin varoitetaan: ”Laajennuksia kannattaa kuitenkin käyttää teksteissä harkiten, sillä ainut ohjelmisto, joka kykenee tulkitsemaan niitä, on Netscapen oma Web-klientti (joka tosin on hyvin laajalle levinnyt). Lisäksi useat laajennukset houkuttelevat tekemään silmää turhaan ärsyttäviä ”jippoja” HTML-teksteihin (esim. tekstin vilkkuminen tai erikokoiset merkit).”

Ensimmäisiä sivujani ei enää löydy muualta kuin omalta koneeltani. Sen sijaan kotisivut versionumerolla 2.0. löytyvät sirpaleina Oulun yliopiston opiskelijaserveriltä, pajusta. En ole ihan varma, koska olen luonut sivut, sillä en alkujaan listannut päivityksiä. Päivityksiä aloin listata 18.3.1999, joten sivut on tehty ehkä loppusyksystä 1998 tai alkukeväästä 1999. Noita sivuja tehdessäni olin kunnianhimoisempi ja sivujen tekeminen perustui jonkinlaiselle vastuulle Internetiä kohtaan. Yksitoista vuotta sitten ei ollut niin sanottua, että netistä löytää tietoa tarvitessaan, joten koin, että jos minulla on tietoa jostakin ja taito tehdä kotisivut, niin silloin on tärkeää jakaa tietonsa. Proseminaarityöni suomalaisesta muinaispuvusta on käsittääkseni oikeastikin ollut joskus hyödyksi jollekin. (Tutkielma löytyy myös nykyisiltä sivuilta, ja kuvatkin olen jo uskaltanut laittaa näkyviin.) Ylipäätään kakkoskotisivuni oli vahvasti keskiaikapainotteinen.

Sivujen rakenne oli jossain määrin samanlainen kuin nykyistenkin sivujen rakenne, mistä kertoo niiden sisällysluettelokin. Myös idea omalla käsialalla kirjoitetuista otsikkoteksteistä on sama, ja violettiin vivahtava väritys – joka toki oli hillittyä, väreillä leikkiminen html-dokumentissa kun oli amatöörien hommaa.

Kotisivujeni kolmas versio sen sijaan panostaa himpun verran enemmän visuaalisuuteen. Saatoin sallia tämän itselleni ja sivuilleni opeteltuani css:ää. Html kun on sisällön rakenteen kuvauskieli, eikä sillä määritellä sivujen ulkonäköä! Sitä varten on style sheetit. Nämä nyt päivitetyt kotisivut ovat versio 3.2. Olen varsin tyytyväinen sivujeni perustaan, enkä usko, että minulla on erityistä tarvetta sitä muuttaa lähivuosina.

Mutta miksi sitten pitää edes kotisivuja? Muuten kuin siksi, että on pitänyt kotisivuja jo 14 vuotta ja pitää niitä vain tavan vuoksi?

Samasta syystä kuin yksitoista vuotta sittenkin. Jos minulla on tietoa jostakin ja taito tehdä kotisivut, niin silloin on tärkeä jakaa tietonsa. Teen akateemista tutkimusta, jonka ainakin pitäisi perustua vapaaseen tiedon jakamiseen (kustannusyhtiöt voivat olla toista mieltä), ja koen velvollisuudekseni pistää jakoon sen tiedon, jonka olen kerännyt. Oikeasti. Ei vain siksi, että laittamalla artikkelinsa nettiin kasvattaa impact factoriaan ja houkuttelee viittauksia. Minusta erityisesti tutkijoiden pitäisi laittaa tekstinsä nettiin, mutta mieluiten tietysti kaikki mahdollinen pitäisi olla vapaasti tarjolla netissä.

Niinpä minulla on ”kotisivut”, joka on kirjasto ja portfolio. Jatkan niiden päivittämistä eli tekstieni ja kuvieni laittamista saataville. Toivottavasti niistä on jollekin hyötyä.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s