Prologi viivästyneelle kymmenvuotispäivitykselle
Jatulintarha täytti vuodenvaihteessa kymmenen vuotta. Saatuani pöytäkoneen päivitettyä parisen viikkoa sitten aloin taas vähä vähältä tuoda vanhoja blogimerkintöjä WordPressille.Vanhojen merkintöjen siirtäminen on edelleen kesken: olen menossa marraskuussa 2006. Ajattelin tuoda WordPressiin myös kotisivujen yhteyteen kirjoitetut merkinnät vuosilta 2005-2006. Tällöin blogi muodostaa yhtenäisen, kymmenen vuotta kattavan kokonaisuuden.
Blogini historiahan on sellainen, että ensimmäiset puolisentoista vuotta pidin sitä kotisivujeni yhteydessä, putkeen päivitettävänä html-tiedostona. Ensimmäiset pari vuotta bloggasin lähes joka päivä, arkisia ja tyhjänpäiväisiäkin asioita. Vuoden 2006 loppupuolella siirsin blogin Blogsomeen, jossa se oli vuoden 2012 alkupuolelle asti, kunnes Blogsome katosi ilman ennakkovaroitusta ja jälkiä jättämättä. Varasin tuolloin WordPressistä jatulintarha-tunnuksen. WordPressiin kirjoittaminen ei kuitenkaan tuntunut luontevalta, pääosin siksi, että olin kirjoittanut blogia pitkään, mutta WordPressissä blogin historia ei näkynyt missään. Minulla oli ja on blogikirjoitukset koneella tiedostoina tallessa, ja päätin heti, että siirrän kaikki vanhat blogimerkinnät WordPressiin. Syksyllä 2012 aloitinkin siirtotyön, mutta vasta nyt olen jatkanut sitä uudelleen.
Blogsomen katoaminen osui blogikirjoittamisen kannalta aika huonoon kohtaan: syksyllä 2012 julkaisin esikoisromaanini, jonka työstämisestä julkaisukuntoon olisin kirjoittanut blogiin varmaankin enemmän, jos vakiintunut blogi olisi ollut olemassa. Vuodet 2013 ja 2014 olivat väitöskirjani viimeistelyn kannalta hektisimmät, eikä minulla olisi ollut aikaa tai energiaa kirjoittaa blogia. Tuohon ajankohtaan sisältyy myös kaikenlaista ihmissuhdepaskaa, joka myös omalta osaltaan vei energiaa ja ajoi minua piippuun.Vuoden 2013 aikana en kirjoittanut blogiin kertaakaan, ja vuoden 2014 aikana kirjoitin kolme kertaa lyhyen ajan sisään ollessani Saaren kartanossa taiteilijaresidenssissä. Residenssissä tuntui, että minulla on aikaa ja tilaa ajatella jotain muutakin kuin väitöskirjaa tai ihmissuhteita – kuten blogaamista.
Residenssistä paluun jälkeen koitti väitöstilaisuus ja sitten hektinen loppusyksy ja alkutalvi, jolloin polkaisin pystyyn seksuaaliantropologian kurssin ja muutin kolmen kaverin kanssa kommuuniin. Alkuvuotta 2015 on leimannut asumisen ja arjen järjestely: puoleenväliin helmikuuta olohuonettamme kansoitti pahvilaatikoiden beigenvärinen heimo, ja edelleenkin alakerran pannuhuone muistuttaa enemmän epämääräistä kasaa kuin teknistä työtilaa, joksi se on tarkoitettu. Verhojen ripustaminen, polttopuiden kulutuksen arviointi, rieskan leipominen leivinuunissa ja liesituulettimen suodattimen vaihto ovat varsin tärkeitä asioita, ainakin blogin kirjoittamiseen verrattuna.
Joka tapauksessa, nyt kun väikkäri on vihdoin poissa käsistäni, ja kun olen työtön (vaikka pidänkin yliopistolla yhtä kurssia ja siellä ja täällä yksittäisiä muita luentoja, satunnaisesta rahasta kirjoittamisesta puhumattakaan), voisin aktivoitua myös blogikirjoittamisessa. Vanhoja blogimerkintöjä WordPressiin siirtäessäni olen myös lukenut merkinnät, ja samalla muistanut sen, kuinka nautittavaa yksittäisen, napakan tekstin kirjoittaminen on. Parhaimmillaan blogiteksti on myös poliittisesti vaikuttavampi ja luetumpi kuin mikään akateeminen teksti. Tämän päivän tärkeimpiä yhteiskunnallisia keskusteluja ei käydä lehtien sivuilla, vaan blogeissa.
Kunhan olen saanut kaikki vanhat blogimerkinnät tuotua WordPressille, kirjoitan jonkinlaisen yhteenvedon kuluneelta kymmeneltä vuodelta. Ajattelin myös valita kultakin blogini ilmestymisvuodelta omasta mielestäni kiinnostavimman kirjoituksen. Harmi kyllä, en voi kymmenen vuoden ajalta kertoa tilastoja siitä, kuinka paljon blogiani on luettu, kommentoitu tai linkattu, sillä tällaisia tilastoja ei ole. Mutta sitten kun siirtourakka on ohi, ja olen luokitellut kirjoitukset kategorioihin, voin varmaankin esittää jonkinlaisen yhteenvedon siitä, mitkä ovat olleet blogini toistuvimmat teemat. Todennäköisesti olen vouhottanut eniten seksuaalisuuden ja sukupuolen normeista ja tuskaillut yliopistopolitiikkaa.
One comment